Tidsbokning
Tidsbokning sker enklast via telefon 0709 30 87 65. Ibland kan jag inte svara direkt, lämna då gärna ett meddelande på telefonsvararen alternativt skicka ett sms. Jag återkommer så fort jag har möjlighet.
Du kan också skicka ett mail eller kontakta oss via vår facebooksida alternativt under kontakt här på webbsidan;
hundsalongfiness@hotmail.com
https://www.facebook.com/hundsalongfiness
Besök sker efter tidsbokning. Observera att vi ej håller salongen öppen för besök utan tidsbokning.
Inför Besöket
Inför ditt besök är det bra om du borstar igenom/ullkammar din hund så att den är så tovfri som möjligt. Detta gör att besöket blir billigare och går fortare. Det är också bra om du vet hur du vill ha din hund klippt/trimmad och om möjligt tar med en bild.
Ingången till salongen ligger vägg i vägg med ett hunddagis, följ skylten hundfrisör så hamnar du rätt. Hunddagiset vill ha lugn och ro, är du osäker kan du ringa när du är framme så att du kommer rätt.
Avlämning
Vid avlämning pratar vi om vad ni vill ha gjort, om det är något speciellt vi bör tänka på eller något extra. Det är jättebra att ta med en bild på hur man vill att hunden ser ut alternativt en bild på hunden när man tycker att den är som finast. Är det erat första besök så vill jag helst arbeta själv med hunden dvs. matte/husse får gärna åka iväg en stund. Hunden blir oftast mer avslappnad och besöket tar kortare tid om jag och hunden får jobba enskilt.
Vi bestämmer också en ca tid för hämtning alternativt bestämmer att jag ringer x antal minuter innan vi är färdiga. Respektera hämtningstiderna. Vi har flera hundar på tur och i salongen arbetar vi stressfritt och önskar inte passa din hund när den inte klipps.
Klippning
Hunden badas i ett schampoo och balsam anpassat för dess päls.. Badet varierar mellan olika hundar men oftast schampooneras hunden minst två gånger.
När badet är klart torkas hunden helt ren under fön. Detta kan vara lite läskigt för vissa hundar men de allra flesta hundar tycker faktiskt att det är riktigt mysigt. Fönen hjälper till att ta ur döda hårstrån ur pälsen och får den också rak. En rak päls gör att klippningen blir mycket finare och resultatet blir mer hållbart. Det blir jämnt och gör den där lilla extra skillnaden. Jag klipper inga obadade hundar, för mig är det en service som tillför det där lilla extra. Även om du badat hunden själv hemma så kommer jag att bada den när du kommer. Skitig päls sliter på mina verktyg så om du önskar att göra besöket billigare låter du mig bada hunden.
Medans hunden fönas passar jag ibland på att klippa klorna. Det är få hundar som har tid att reagera och dessutom är klorna mjukare direkt efter badet vilket gör att det inte är lika svårt att klippa.
När hunden är helt torr så klipps den efter överenskommen frisyr.
Om hunden är väldgt tovig brukar jag se det redan när vi ses eller så ringer jag dig redan innan vi börjar bada och diskuterar hur vi skall gå vidare. Vi debiterar 400:-/timme för tovutredning. Oftast är det tidsödslande och jobbigt för hunden. Ibland händer det saker som gör att man inte hunnit med och det är absolut inget att skämmas för. Jag är här för att hjälpa dig. Och ingen hund rakas ned utan att vi pratat om detta först. Men det är oftast en bra lösning att börja om från början med en väldigt tovig päls. Dels för att det blir billigare, enklare för hunden och även mycket lättare att sköta. En päls som redan tovat kan redas ut men är ganska sliten och benägen att tova sig igen inom kort. Därför förespråkar jag att börja om med en nedrakning - kanske inte alls det snyggaste - men resultatet blir oftast bättre. Päls växer ca 1 cm i månaden. Så pälsen blir snart längre och under tiden har man en chans att hålla efter den. Vi utför ingen tovutredning som påverkar hundens välfärd.
Trimning
Trimning görs på strävhåriga hundar, vissa delar av spaniels/fågelhundar och afghan. Trimning betyder att man avlägsnar döda hår i pälsen med fingrarna eller någon form av trimredskap. Trimraser har en päls som består i två typer, dels en underull som är mjuk och hjäper hunden att hålla värmen/stänga ut kyla och dels ett yttre lager av hård eller sträv päls. Detta lager skall skydda mot väta och smuts. Dessa pälsar trimmas när hunden hamnar i fällning, det kan varera från päls till päls men ca. 1- 6 gånger per år. Märker du att det är fullt av hår överallt kan det vara dags att boka in ett trimbesök. Oftast finns det mycket hår att trimma ur som inte syns för blotta ögat. Håller man pälsen trimmad regelbundet så skyddar den mot väta och smuts och din hund drar in mindre smuts och fäller också mindre hår. Utställningshundar kräver trimning betydligt oftare än sällskapshunden, där vill man bygga många lager päls så att hunden alltid ser nytrimmad ut vilket betyder att man måste arbeta ofta med pälsen.
Vid trimning arbetar man genom att dra ut hela hårstrået med roten, en hund som är i fällning bryr sig oftast inte om detta. Om hunden däremot inte är i fällning, är gamal eller sjuk så kan det göra ont. När man trimmar ur den gamla pälsen aktiverar man tillväxt av ny päls. Klipper man istället denna typ av päls så tappar den lätt sin färg, strävhet och skyddande effekt mot smuts och vatten. Ibland är det dock nödvändigt att klippa hunden istället, tex sjuka och gamla individer kan vara i behov av detta. Även vissa individer saknar en typisk trimpäls, oftast är den väldigt mjuk. Dessa individer bör också klippas istället för att trimmas för att skonas från onödigt obehag. Ingen hund klipps utan att vi konsulterat matte och husse först. Av djurskyddsskäl trimmar jag ej hundar med hudproblem, hjärtsjukdom eller hundar med alltför mjuk päls. Dessa kan med fördel klippas.
För att kunna trimma pälsen på ett lätt och smidigt sätt skall den vara smutsig. Då får man bättre grepp om hårstråna och det hela går mycket enklare för såväl trimmare som hund. Därför tar ser jag att när du besöker oss med din trimhund så skall den vara obadad, helst 2 veckor innan besöket. Hos mig trimmas hundarna för hand så långt det går, ibland kan jag använda en trimsten eller trimkniv men oftast upplever jag att det blir bäst resultat att bara trimma med fingrarna. Ibland tillför jag lite kalk pälsen för att lättare få grepp om stråna.
Vissa hundar som ser okej ut huden efter trimningen kan man boka in ett bad för och detta görs efter själva trimningen. I t ex en rasfrisyr på t ex Engelsk Springer Spaniel, Engelsk Cocker Spaniel eller Afghan trimmas hunden innan bad, badas och fönas för att sedan klippas. Även Westie kan med fördel badas efter trimning om huden ser okej ut, annars kan man alternativt boka ett separat besök för bad någon vecka senare.
Om huden är väldigt ansträngd efter trimningen skall den inte badas. Detta då man genom att trimma ur håstrån också öppnar upp hårsäckarna. Badas hunden efter trimmet kan schampooresten hamna i hårsäckarna och skapa irritation. Så är huden väldigt ansträngd gör jag inga bad på trimhundarna. Men givetvis kan man boka in ett separat besök.
All päls som går att trimma på känsliga ställen, t ex mage, ben, bak i rumpan och på svan,s utan att hunden blir väldigt besvärad trimmas. Är hunden dock mycket besvärad att detta och pälsen inte tillräckligt bra för att trimmas så klipps den istället med en effileringssax.
Om din hund trimmas varje gång den kommer i fällning behåller pälsen alla sina skyddande kvaliter och din hund smutsar ner mindre inne. Schnauzer och de allra flesta trim terriers brukar kunna trimmas med 8 - 12 veckors mellanrum för bästa resultat. Taxen trimmas oftast mer sällan då deras fällning sker ca 2 -3 gånger per år. Det varierar dock mellan varje indvid och ett säkert tecken är att hunden börjar släppa hår, då är det dags att trimma. Om du kammar din hund med en tät ullkamm kan du på hemmaplan sköta pälsen mellan trimtillfällena och få en jättevacker trimpäls. Trimmas hunden för sällan måste den oftast strippas ned, dvs. man behöver plocka ur nästan alla täckhår då de alla är i samma längd och i fällning samtidigt. Då kan hunden se ganska naken ut efter trimning.
Spaniels har en lite annorlunda struktur på sin päls mot de övriga, de har hård och blanka strån. Deras päls tappar ofta färg och struktur om de klipps. Kastrerade spaniels brukar ofta få en massa underull och stråna ändrar struktur vilket i många fall gör att de inte går att trimma, då får man istället klippa dem.
Efter trimning kan man bada hunden i ett milt schampoo. Det är snällt mot huden och hunden ser finare ut och all smuts som släpper vid trimmningen kommer bort. Vill du ha bad efter trimningen tillkommer mellan 75 - 250:- beroende på hundens storlek.
Avhämtning & Betalning
Antingen så har vi redan kommit överens om en hämtningstid eller så ringer jag er när det är ett visst antal minuter kvar till huden är klar. Allt efter överenskommelse. RESPEKTERA hämtningstiderna. Vid avhämtning går det jättebra att boka in nästa besök, dels är du säker på att få en tid och dels erbjuder jag 10% rabatt för de kunder som bokar in nästa besök direkt efter besöket.
Jag tar emot kontant betalning eller Swish på alla hundsalong besök. Observera att vi ej erbjuder faktura som betalningsmetod vid besök i salongen.