top of page

En ren päls - djuprengörande bad


djuprengörande bad, ren päls

Jag hör ofta i mitt yrke som hundfrisör, "du behöver inte bada, jag badade häromdagen". Då brukar jag känna på pälsen och märker i 9 av 10 fall att pälsen trots allt är mycket skitig. Det kan vara fett, avgaser, smuts m.m. Om jag klipper pälsen när den är så skitig händer ett antal olika saker; * Verktygen tar stryk, blir slöa, förstörda och måste slipas eller bytas ut. Med tanke på att min favorit sax kostar i runda slängar 1800 kr och ett skär mellan ca 350 - 700 kr så säger det sig självt att det vore en oekonomisk gärning att klippa varje frisyr i skitig päls. Om de sliter så pass på verktygen att jag måste slipa dem och byta ut dem oftare. Jag byter dem enda relativt ofta som det är, de jobbar ju hårt dagligen och detta skulle såklart drabba kunderna i slutändan med högre priser. Och det vill jag inte. * En skitig päls som klipps blir inte snygg helt enkelt. Du får inte samma jämna resultat i frisyren och i och med att mina kunder är som vandrande reklampelare så vill jag ju givetvis ge det allra bästa till mina kunder. *En skitig päls tovar snabbt igen, vilket lite motverkar syftet med att komma till en salong och betala för en frisyr om hunden sedan redan efter några dagar blir tovig och dan igen. Av dessa tre anledningar badar jag alla klipphundar och även en del trimhundar vars hud klarar det. T ex en Schnauzer blir så mycket finare om den efter trimningen badas och skägg och ben sedan friseras när det är rent. Då får man verkligen en superfin finish på hunden och det ger såklart det där lilla extra. Varför är pälsarna då skitiga trots att matte / husse badade sin hund häromdagen? Dels kan det ju bero på att hunden hunnit skita ner sig helt enkelt, men oftast så finns det helt andra anledningar. T ex kanske Schampot och balsamet det badat med inte är tillräckligt kraftfullt och kan ta bort svårare smuts såsom avgaser och andra luftföroreningar eller fett. Sedan kan också bero på att pälsen inte riktigt blivit ordentligt schamponerad och därav inte tagit åt sig av produktens rengörande effekt. Det kan också bero på att schampot inte har tillräckligt rengörande ingredienser. Ett annat problem som jag ofta stöter på i jobbet är att pälsen inte är ordentligt ursköljd från schampo. Dvs. det ligger ett lager schampo kvar på pälsstråna. Oavsett varför så är det oerhört viktigt att pälsen är ordentligt ren. Då minskar uppkomsten av tovor, pälsen växer normalt (ca 1 cm per månad), pälsen håller sig frisk och fin samt att frisyren blir mer hållbar. Jag schamponerar ALLTID två gånger. Oavsett om jag badar en korthårig hund, krullig, krusig, långhårig eller whatever... Två gånger schampo för att säkerställa att pälsen är ordentligt ren. Jag gör nästan alltid ett djuprengörande bad på de hundar som badas mer sällan. Dvs. de kanske kommer ca 1 - 2 gånger per år till salongen. Men jag gör det oftast också på kunder som bor i stan där det förekommer mycket smogg, avgaser etc. Det brukar märkas om pälsen ser matt och trist ut och även när de är mycket tovig. Då kanske huden kommer var 6:e vecka (exempelvis många pudlar, bichoner) men ändå behövs ett djuprengörande bad för optimal rengöring. Djuprengörande bad görs också på utställningspälsar som badas ofta. Där ar det i stället som funktion att rensa pälsen från silikoner (de kommer ett helt inlägg även om detta) för att kunna bibehålla en päls i toppskick.Då badar man med djuprengörande bad ca var 6:e till 10:e bad för att säkerställa att pälsen alltid är i tipptopp kondition, glänser, är frisk och REN. Djuprengörande bad kan man också göra hemma. Det som är viktigt är att ha ett schampo som är djuprengörande. Det ska kunna lösa fett, avgaser och silikoner. Jag använder PSH's produkter och det finns två riktigt bra alternativt. PSH Deep Cleaning Schampo är ett kraftfullt men ändock milt mot hundens hud. Det gör pälsen riktigt ren och kan användas med fördel var 5:e till 10:e bad på hundar som badar ofta ( varje - varannan vecka) medan hundar som badar ca 2 ggr per år med fördel kan använda den som start vid varje bad. Jag spär Deep Cleaning schampo 1 del schampo och 10 delar vatten. Sedan fördelar jag schampot i hela pälsen. Extra noga är jag på tassar och bakom öronen. Efter sköljer jag noga och kompletterar med en till schamponering som ger annan effekt, detta väljs efter typ av päls. T ex PSH Grapeseed Volume för pudel eller spets, PSH Seaweed Dandruff för Golden eller PSH Aloe Vera för Powder Puff, Shih Tzu mf.l. PSH Allround Kiwi Schampo är också ett mycket väl rengörande schampo som passar precis alla pälsar. Denna kan man dessutom bada hunden i varje bad. Den är inte fullt lika duktig på att ta bort silikoner, men för en sällskapshund som skall vara ren och fräsch så fungerar den alldeles utmärkt som schampo. Jag spär schampot utefter hur skitig pälsen är. 1 del schampo med 5 delar vatten till en riktigt skitig päls medan en ganska fräsch päls kan badas i 1 del schampo och 15 delar vatten. Så det är en mycket dryg produkt. Har du detta schampo behöver du sällan komplettera med något annat schampo om du bara har en vardags päls. Se bara till att schamponera minst två gånger så att pälsen blir riktigt ren. Skynda inte utan låt schampot verka en stund, ca 2 minuter och slarva inte på magen, tassar eller bakom öronen. Vill du kan du komplettera med ett schampo som passar din ras eller pälstyp under den andra schamponeringen. Här har ni en bild på pälsen Före och Efter djuprengörande bad. Vilken skillnad va?

Så schamponer alltid två gånger, med bra produkter som kan ta bort all typ av smuts. Då får du en frisk och fin päls med mindre tovor :)

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page