top of page

De omtalade parabenerna

Parabenernas vara och icke vara är i vågor ett hett samtalsämne. Även inom djurvård har det varit på tapeten och fler och fler produkter är parabenfria. Men jag upplever att många konsumenter egentligen inte vet så mycket om parabener, varför de inte vill ha dem i produkten/varför dem vill ha dem i produkten, vad de gör i produkter etc. Så här kommer ett litet kort inlägg om parabener. Parabener är konserverigsmedel som används i flera olika typer av produkter, t ex kosmetika, MAT, rengöringsmedel, , LÄKEMEDEL och hygienartiklar och även djurvårdsartiklar. Naturligt finns det även parabener i vissa frukter och bär. Konserveringsmedel har till uppgift att förlänga hållbarheten på en produkt samt upprätthålla vissa egenskaper som produkten har. Just parabener används i produkter som innehåller vatten för att förhindra tillväxt av bakterier och svampar samt att förhindra att innehållet skall jäsa. T ex. i ett hundschampo kan det finnas parabener och vatten för att det inte skall bildas bakterietillväxt eller svampar i flaskan som sedan överförs till hundens och din hund vid badet. Ganska smart faktiskt så att bakterierna och svamparna inte får fäste på huden och orsakar olika problem. Någon form av konserveringsmedel är nödvändigt i de allra flesta produkter som vänder sig mot päls och hudvård för att undvika tillväxt av basilusker och eventuella hälsorisker som följd. Det finns såklart andra konserveringsmedel förutom parabener, t ex. phenoxyethanol, sodium benzoate och potassium sorbate. Så varför använder man inte bara dem då tänker du? Jo, för att parabenerna har en poäng, de finns en stor mängd olika parabener och de har alla varierande löslighet i vatten och olika fetter vilket leder till att vissa produktsammansättningar passar bättre med en typ av paraben beroende på produktens enskilda behov. De har alltså bättre effekt i vissa typer av produktsammansättningar och säkerställer då att hålla basilusker och mögel att växa. Det har gjorts flera olika studier på parabener där det kommit varningar om att parabener kan vara hormonstörande, allergiframkallande och farliga. Och det är idag ett vanligt försäljningsargument att något är parabenfritt. EU's oberoende vetenskapliga expertgrupp SCCP (Scientific Committee on Consumer Products) undersöker olika konsumentprodukter och dess innehåll och fastslår om det är så farliga att de skall förbjudas. År 2010 ansåg SCCP att det inte fanns tillräckliga bevis för att klassa parabener som farliga och nästkommande år, 2011, kom SCCP med ytterligare ett uttalande om att parabener skall ses som säkra. Inom EU finns strikta regelverk som säkerställer att produkter som sätts på marknaden är säkra att använda på det sättet som de är avsedda att användas. Om du inte tänker ge din hund schampo med parabener i till lunch så kan du troligen vara ganska säker på att det går bra att bada den i schampot, då använder du ju trots allt produkten så som den är avsedd att användas :) Gällande de förslag om att parabener är allergiframkallande så framgår det i studier att parabener är ovanligare förekommande när det kommer till kontaktallergi i jämförelse med andra konserveringsmedel. 0,5 procent av de som utretts för kontaktallergi är allergiska mot parabener vilket i jämförelse med andra konserveringsmedel är en väldigt liten del. De skall anses vara en av de säkrare konserveringsmedlen när det kommer till kontaktallergi. Reglerna kring parabener finns reglerade i bilaga V till förordningen 1223/2009 om kosmetiska produkter. Tillåtna parabener är 4-hydroxybenzoic acid, methylparaben, ethylparaben, propylparaben och butylparaben och deras salter.

Så, frågan om parabenernas vara eller icke vara är helt upp till dig. Men köp inte bara trenden utan förstå varför du väljer som du gör. Pälsvårdsprodukter bör ha konserveringsmedel för att hålla sig frächa och behålla sina egenskaper så att dem inte ställer till med en negativ effekt istället för en positiv effekt. Och, ett tillägg - när du har blandat ut en produkt med vatten, spara den inte utan använd den direkt. Så fort du tillsätter mer vatten behövs också mer konserveringsmedel för att säkerställa att inte bakterietillväxt sker. Så, blanda bara upp så mycket produkt du behöver, på så vis spar du produkt OCH minskar risken att få tråkiga olägenheter i hyn. Snällt för både plånboken och huden.


Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page