top of page

Det finns inga pälsmirakelkurer

Det är vansinnigt kul med päls. Det är därför jag gör det jobb jag gör. Jag är en pälsnörd av rang och älskar att lära mig nytt om hundens päls. Jag älskar den kreativa delen i mitt yrke där jag med saxen , maskinen eller fingrarna får forma en snygg frisyr som också är funktionell för hunden och ägaren. Jag älskar känslan att bada en smutsig päls och få den sådär ren att den både doftar och känns strålande ren. Men det är inte bara guld och gröna skogar. Jag möter i mitt yrke en hel del hundar, kort päls, lång päls, lockig päls, rak päls, tovig päls, päls som är trasig, päls som är fin och hel och frisk, sträv päls, tät päls, tunn päls etc etc. Ja ni förstår själva. Jag har ett gäng kunder med diverse olika hundar och deras pälsar ser alla olika ut. De beter sig olika. Och behöver behandlas och skötas olika. T ex. jag har ett gäng dvärgschnauzer kunder, några av dem rycks i traditionell frisyr, några klipps med maskin. Det varierar såklart mycket mellan dessa två kategorier och hur de skall skötas, hur ofta de måste komma till mig och hur mycket jobb deras päls kräver hemma. Men även mellan trimhundarna skiljer sig pälsen, någon kommer var 6:e vecka på trim, någon kommer var 8:e. Någon tar 3 timmar, någon tar 1 timme att bli klar. De har olika tjock päls, olika mycket underull, olika många lager päls etc. Därför jobbar inte jag med fasta priser på mina klipp och trimningar utan jag tar helt enkelt betalt för den tid det tar att göra hunden för dagen. Generellt blir det billigare för kunder som kommer oftare då deras päls kräver mindre jobb. Kunder som sköter pälsen hemma brukar också gå snabbt att göra, vilket leder till att priset på klippningen /trimningen blir billigare.Sedan finns de dem som kommer både ofta och sköter pälsen hemma men som ändå tar lång tid, här kan det vara så att man dragit nitlotten i det genetiska lotteriet och fått en svårskött päls. Men oavsett så jobbar jag alltid med hundens bästa i sikte. För mig är det viktigt att hunden får en frisyr som gör det drägligt för den att fungera i vardagen. T ex. En päls som är tjock, tät, tovar lätt och kanske inte skall förbli lång om man som ägare inte känner sig redo att lägga ner ganska mycket tid på pälsen., för en välskött päls med mycket ull, blandade längder etc. är svårskött. En utställningspäls som hålls i tipptopp skick för att kunna presenteras för domare kräver mycket tid, det beror såklart lite på vilken ras man har men t ex även släta och korta pälsar kräver bad, underhåll och kringarbete. Vill du ha en cocker spaniel, pudel, yorkie (eller annan hundras) i fullpäls ska du vara beredd på att lägga ner lite tid på pälsvården, kanske kan det vara en idé att gå en kurs för att lära sig hur pälsen bäst sköts. För den som siktar på att bli utställningsstjärna rekommenderar jag alltid att gå en kurs för någon med många många års erfarenhet av rasen. Förslagsvis kan man vända sig till sin rasklubb för förslag på vart man kan gå sådana kurser. Men det jag egentligen ville få fram med detta inlägg är att oavsett om du skall ha en sällskapskompis eller en utställningsstjärna så kräver hundens päls tillsyn. Om inte annat för att hålla koll på hur huden ser ut som ni från tidigare inlägg vet så skvallrar den om allmäntillståndet hos hunden. Det är jättelätt att tro att bara jag köper den här nya fantastiska sprayen, kardan, saxen så kommer allt att lösa sig! Tyvärr vill jag slå hål på den bubblan, det finns inga genvägar när det kommer till pälsvård. Inga mirakelkurer eller universallösningar. Tyvärr. En stor inspirationskälla för mig sade "Ett proffs får bättre resultat med tvål än vad amatören får med dyra märkesprodukter". Och visst, det ligger mycket i det. För oavsett vilket schampo, vilken tovspray, karda eller sax du köper för din päls så kommer inte det hjälpa pälsen att bli tovfri och perfekt om du tar genvägar, hoppar över ett bad, struntar i att torka blöt päls, använder fel teknik vid föning, använder fel verktyg i pälsen... Tyvärr. Jag är själv återförsäljare av vad jag tycker är ett av de allra bästa pälsvårdsmärkena på marknaden. Men det är inga mirakelprodukter som löser alla problem. Du presenterar inte en champion bara för att du köper PSH. Du slipper inte kamma bara för att du använder PSH. Nope, om så vore fallet hade jag nog varit mångmiljönär (skämt åsido). Pälsvård kräver tid, teknik, rätt redskap i rätt päls, tid, kontinuerligt arbete, tålamod (päls växer ca 1 cm i månaden och är död vilket betyder att du ser resultaten på 3 cm lång päls ca 3 månader efter ett produktbyte), lite envishet, en liten portion tur i genetiklotteriet och en portion fallenhet. En champion är byggd på en anatomiskt korrekt, glad, mentalt och fysiskt tillfredsställd hund som är frisk, äter väl och sköts med rätt teknik, verktyg och badas i bra produkter. Det ligger många timmar investerade i en championtitel. Och då menar jag inte endast pälsvårdstid. En glad och god sällskapshund kräver nog minst lika mycket tid. För den som vill minska tiden med pälsvården är en sportig kort frilla som man klipper själv eller låter hundfrissan fixa och sedan UNDERHÅLLER pälsvården mellan besöken hos frissan eller klippningen. Blöt och skitig päls tovar. SÅ är det. Skitig päls måste bli ren, blöt päls måste bli torr och död päls måste fönas/kammas ur. Borsta hellre en gång för mycket än för lite. Det skadar mer med tovor än borstning. Tovor drar och sliter i huden, huden under tovan bäddas in under pälsen utan möjlighet att andas vilket i sin tur bidrar till en fuktig och gynnsam miljö för bakterier. Se till att du använder korrekta verktyg för din typ av päls när du borstar. Vill du ha hjälp med vad du bör använda, hör av dig. Selar, halsband och täcken gnuggar pälsen och skapar friktion och tovor. Om du har täcken och kläder se till att gå igenom armhåla, bakom öron, nacke etc. fler ggr i veckan för att hålla tovorna borta. Var schysst mot din hund och se efter pälsen så att den slipper tovor. Det kan hända alla att det går lite för långt mellan gångerna man sköter pälsen, det är inget problem. Det går oftast att lösa genom att börja om från början med en kort frisyr. MEN om man gång på gång återkommer med en hund som är totalt misskött så är det bra att veta att hundfrisören har anmälningsplikt. Så snälla snälla, låt det inte gå så långt att hunden får lida. Har du svårt att sköta pälsen själv boka hellre ett besök för att få hjälp att lära dig. Din hund kommer att vara dig evigt tacksam. Och till sist det finns inga som helst mirakelkurer eller produkter, pälsvård kräver tålamod, kontinuerligt jobb och rätt teknik.


Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page