June 12, 2020

February 15, 2018

October 18, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Korthåriga hundar behöver inte badas och borstas?

May 8, 2019

 

 

Många tror att en korthårig hund inte behöver borstas och badas. Men precis som en långhårig hund så har den korthåriga hundens päls som funktion att skydda huden mot yttre skador och väderlek. Hos oss människor växer ett hårstrå ur varje hårsäck. Medan hos hunden kan det växa flera strån ur varje hårsäck. Hårsäckarna hjälper hunden att reglera sin kroppstemperatur bla. genom att hårsäcken reser på stråna så att luft kan strömma fritt och kyla hunden i värmen.
Beroende på vilken typ av päls hunden har så växer pälsen i cykler beroende av årstiderna. Stråna växer sig så långa som det är genetiskt programmerade att göra, varpå de sedan faller ur sin hårsäck. Detta styrs bl.a. av årstiderna. Gamal päls faller ur lagom till sommaren och mer päls växer till lagom till vinter. Allt för att få ett så bra skydd som möjligt mot väder och vind. När strået dör och faller ut, är det vi kallar att ”fälla”. Fällningen styrs av längden på dagsljus och miljöns temperatur. När dagarna blir  ljusare och temperaturen varmare så släpper många raser sin underull vilket hjälper dem att hålla sig svalare. Även korthåriga hundar och hundar utan underull börjar släppa några av stråna i sin päls för att minska mängden päls och på så vis få det svalare.

Vinterpälsen fångar luft värmd av hundens egna kropp och får den att stanna kvar vid huden medan sommarpälsen låter luft cirkulera runt för att hålla hunden svalare. Mycket fiffigt.
För att hjälpa hunden att behålla en optimal päls behöver vi borsta ur överflödig päls som släppt och på många raser behöver vi då bada hunden ren för att få de lösa stråna att släppa från de hår som skall sitta kvar.

Så även för de korthåriga raserna behövs en genomborstning och ett bad några ggr då och då. Fördelen med att borsta hunden är också att blodcirkulationen stimuleras vilket hjälper till med tillväxten av ny päls och det hjälper till att fördela talget från talgkörtlarna över hundens hud och smörja den på ett optimalt sätt för bästa möjliga hälsa. En annan fördel med att borsta regelbundet är ju att vi slipper alla pälstrån på golvet, i mattan, etc.

Amerikanska Staffordshire hanen Prince eller SVV-19 Seuch Eech Fiuch Lvch Sevch Capa Tosta Firecracker som han också heter visar här med bilder hur mycket päls som försvann efter bad och borstning. En hel del päls blev det av att bara borsta i den vita delen av Princes krage. Tjusiga Prince badas med PSH.

 

 

 

 

 Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Följ oss
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Besöksadress för Hundsalongens Kunder:
Hundsalong Finess
Källgården 61
755 94 Uppsala

Kontakta oss:
Tel: 0709 308765
Mail: Hundsalongfiness@hotmail.com

 

  • Facebook Classic

© 2016 Pernilla Tjern / Proudly created with Wix.com