top of page

Maskinraka dubbelpälsade hundar

Nu är sommaren här och jag får varje sommar en massa förfrågningar om att raka ner dubbelpälsade hundar (typ långhårig chihuahua, golden retriver, mittelspitz, leonberger, pomerainian m.fl). Hundar med den här typen av päls börjar fälla nu under sommaren. Deras underull börjar falla ur. Medan överpälsen blir kvar. Underullen behöver tas ur för att få en funktionell päls som hjälper i värmen och mot kylan. Många kunder önskar att hunden rakas helt. Problemet är bara att om man klipper ner all päls, är den fortfarande lika tjock. Den blir därav egentligen inte svalare, utan endast kortare. Underpälsen behöver kontinuerligt borstas ur, allra mest nu när det blir varmare och hunden börjar fälla. Om man väljer att maskinklippa hela pälsen KAN den sedan växa tillbaka fläckvis, vilket KAN resultera i att hunden fläckvis blir kort och fläckvis blir lång. Strukturen på pälsen KAN förändras. Det sker inte på alla pälsar men det kan ske. Och det är något jag vill vara tydlig med om man vill klippa ner den här typen av päls. Det kan vara ett jättebra alternativ för många hundar, t ex kastrerade hundar som får VÄLDIGT mycket päls, hundar som är helt igentovade pga. att man inte borstat hunden kontinuerligt året om, hundar med mycket hotspots, hudproblem etc. Men det absolut bästa för den här typen av päls är att borsta en gång i veckan och lämna in dem för ett ullbad ca. 2-3 gånger per år på salong (eller göra det själ, kräver en ordentlig fön som klarar att trycka ur den döda ullen och en ordentlig ullkarda som hjälper till att få ur ullen). Hos dubbelpälsade hundar finns det ingen garanti i att överpälsen växer tillbaka fullt ut om de klipps. Vilket kan resultera i att du behöver komma oftare för att underhålla en snygg frisyr på hunden. Hundens underull är det som växer ut först vilket också kan ge ett ruffigt intryck. Resultatet blir att klippningen (maskinrakning) av hela pälsen KAN reducera pälsen kvalité och dess förmåga att isolera och skydda mot både värme och kyla. INNAN du väljer detta, föreslår jag alltid att du bokar ett ullbad istället för att se om detta hjälper din hund i värmen. Om du inte tycker att det hjälper din hund eller om din hundra har svåra problem med huden tex. Kan vi sedan gå vidare med en maskinklippning. Men var beredd på att du kommer behöva borsta och borsta året om och att du kan behöva komma oftare för att underhålla en snygg frisyr samt att pälsen KAN växa tillbaka ojämnt och ändra struktur och kvalité.


Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page