top of page

Nya föreskrifter

15 Juni träder nya föreskrifter rörande hållandet av hund och katt i kraft. De berör bland annat päls, tand och klovård. Jag tycker att det är jättebra att man förtydligat och förklarat vad som förväntas av oss hundägare. Följande paragrafer berör hundens vård av päls, klor och tänder; 3 § "Hundar och katter ska hållas tillfredsställande rena och pälsen ska skötas vid behov. Pälsens naturliga förmåga för en bra isolering från värme och kyla ska upprätthållas. Tovor, eller annat som påverkar djurets välfärd negativt, ska förebyggas och åtgärdas" 4 § "Hundars och katters klor ska inspekteras regelbundet och klippas vid behov" 5 § "God tandhälsa ska upprätthållas hos hund och katt." (SJVFS 2020:8) Med anledning av detta samt sommarens intåg har jag samlat lite information som kan behjälpa. Tassar: Kika i din hunds tassar, är där massa päls? Denna kan du med fördel klippa bort med en klippmaskin eller trubbig sax så att huden får andas och inte samlar på sig massa smuts och väta som fastnar och kan skapa tovor eller svamp. Klorna bör klippas eller slipas korta regelbundet som vanligt. Tasspa på salongen (håret mellan tramdynorna rakas, klor klipps och tassen formas till) 250:- Pris till dagiset kunder 100:-

tass före

öron före

Öron: Har din hund päls i örongången? Alla typer av öron, såväl stående som liggande kan ha mycket päls i öronen. Ibland blir det lite för trångt i örat och att försiktigt plocka ut lite av håret så att luft kan komma ner i örongångarna. Risken för öroninflammationer är större när det är fuktigt och varmt ute, ofta samlas korvar av öronvax i öronhåret som kan skapa problem. Du plockar enklast lite öron hår med fingertopparna alternativt med en peang vilken du skruvar för att få ut håret. Du kan med fördel lämna lite hår se till så det finns en fri ”gång”. På många hundar kan man också klippa med maskin eller effilersax precis framför örat på kinden för att få bort lite extra hår. Öronspa på salongen (öronhår plockas, öronen rengörs vid behov med öronrens och örat friseras utanpå vid behov samt på kind) från 100 – 250:- beroende på behov. Pris till dagisets kunder 100:-

öron efter

Mage & Rumpa (Sanitetsklipp) : De flesta pälshundar har päls bak i rumpan och på magen (mellan bakbenen) som med fördel kan avlägsnas utan att det förändrar utseendet men ökar hygienen. Dels fastnar inte bajs och kiss i pälsen och hunden blir mer väldoftande med man slipper också en del smuts som gärna skvätter upp från promenaden och sedan hamnar inne på golvet. Du kan använda en klippmaskin och klippa med kort skär (10ans) i en triangel ner från svansen, runt rumpan och de privata delarna och sedan fortsätta in mellan bakbenen och i en ränna fram till naveln. Detta brukar hjälpa att få bort det värsta. Det kan kännas läskigt själv då det är ett känsligt ställe för många hundar. Men ta hjälp av en hundfrisör eller kompis.

staffordshire

Sanitetsklipp på salongen 150:- . Pris till dagisets kunder 100:- Korthåriga hundar (exempelvis Pinscher, Dansk-Svensk Gårdshund, Mops, Rhodesian Ridgeback, Chihuahua, american staffordshire terrier m.fl) Denna typ av hund har minimal pälsvård men även dessa hundar börjar släppa liten mängd hår under våren. Det märks ofta på golvet i form av små vassa strån som fastnar i strumpor och kläder. Perfekt förberedelse inför våren är ett bad så att gamma döda hårstrån (e.g. det som fäller ur) får chans att ramla ur i badkaret och/eller en mysig massageborstning med en gummiborste. Gummiborste finns billigt att hitta på valfri ridsportsbutik och gör verkligen jobbet enkelt för en billig peng. Bad korthårig hund på salongen inklusive fön och borstning från: 350:- (450:-/h) Dagisets kunder erhåller 10%

Strävhåriga hundar ( Dvärgschnauzer, Tax, Vorsteh, Basset Fauve de Bretange, Jack Russel Terrier m.fl)

foxterrier trimning

Det absolut bästa för den här typen av päls är att med jämna mellanrum trimma ur de döda hårstråna. Det varierar lite mellan olika individer hur ofta man behöver trimma dem men det är en fördel att sträva efter det vi kallar en rullande päls vilket innebär att hunden har minst ett lager sträva täckhår året om. T ex. en dvärgschnauzer kan trimmas ca var 6e vecka för att behålla en bra sträv päls året om. Trimmar man mer sällan blir hunden ofta direkt efter trim utan den stäva pälsen och endast i underull. Att trimma pälsen betyder att man plockar ur lösa strån med fingrarna och på så vis också stimulerar pälstillväxt och nya lager päls. Pris på salongen 500:-/h Dagisets kunder erhåller 10%

Långhårspälsar (Pudel, Malteser, Yorkshire Terrier, Bearded Collie, Labrador/pudel, Cavaliere/pudel, Powder Puff,

Spansk Vattenhund, Lagotto, Afghan m.fl) Om du äger en långhårshund så vet du säkert att det kräver en hel del jobb redan. Det som ofta karaktäriserar långhårsraserna är att deras pälsar växer sig i princip hur långa som helst. Vill du ha en lätt och enkelt skött hund så kan du välja att klippa ner pälsen i en kortare frisyr ca. var annan till var tredje månad. Håll pälsen så lång att du orkar sköta den mellan besöken, det betyder att hunden inte är totalt full i tovor nästa gång du besöker frisören. Det jag ofta ser är att långhårshudarna lätt blir alldeles igenomtovade om man slarvat med att borsta eller hoppat över ett frisörbesök. Du behöver en plan för pälsvården, regelbundna bad och borstsessioner och/eller regelbundna besök hos hundfrisören. Kom ihåg, som hundfrisör kan jag fixa frisyren men inte magiskt plocka bort tovor som byggts upp under den tiden varit hemma. Då måste man oftast klippa kortare. Det gör också onödigt ont att gå runt och vara tovig. Tovor gör jätteont och nu när solen tittar fram och det är mycket lera och vatten kan det kännas nästan hopplöst att sköta om långhårspälsar. Men med regelbundenhet i pälsvården och kanske en kortare frisyr med besök ca var 6:e vecka hos hundfrisör klarar man sig igenom även denna period. Spar inte päls för att hunden fryser. Är den tovig är att klippa kort och sätta på ett täcke hellre att rekommendera än att gå runt med massor av tovor som gör ont och bäddar in bakterier i huden. Pris på salongen från 700:- (450:-/h) Dagisets kunder erhåller 10%

berner sennen

Dubbelpälsade hundar (Berner Sennen, Gråhund, Västgötaspets, Chihuahua långhår, Collie, Shelti, Långhårig Schäfer, Nova

Scottia Tolling Retriver, Golden Retriver m.fl) Även om det kanske inte ser ut att vara så mycket att göra så kräver de dubbelpälsade raserna en hel del pälsvård. Deras päls består av en mjuk underull och täckhår. Underullen fälls ur med jämna mellanrum. Oftast i form av tussar. Ibland behöver ullen hjälp att falla ur, annars lägger den sig som en tjock matta intill huden vilket gör det omöjligt för hunden att både värma och kyla sig. Ullen tas enklast bort med ett så kallat underullsbehandling som innebär att man badar och fönar ur ullen och till sist borstar med ullkamm. Det vanligaste när jag möter en dubbelpälsad hund i salongen är att husse /matte är ganska ovetande om hur mycket överskottsull som ligger intill huden på hunden. Separera pälsen så att du ser huden, försök ta en stålkam och dra ut från botten till pälsens topp. Sitter kammen fast så behöver huden underullsbehandlas. Det är superviktigt att arbeta metodiskt igenom hela pälsen för att lyfta ur den ull som skall ramla ur så att hunden kan reglera sin kroppsvärme. 2 – 4 ggr per år bör man underullsbehandla sin hund på salong eller hemma och mellan dessa tillfällen behöver man borsta minst en gång i veckan för att ta ur gammal ull. Man kan med fördel använda en ullkamm när man borstar hunden och göra det till en mysig rutin framför teven en dag i veckan. En stor hund t ex. berner Sennen eller New Foundland kan ta upp till 4-5 timmar att underullsbehandla. Det är slitsamt och hårt jobb men hunden blir av med mycket päls och det behjälper med värmereglaget.

Prisexempel i salongen ; Berner Sennen / New Foundland underullsbehandling från 1600:- Chihuahua långhår underullsbehandling från 450:- Golden Retriver underullsbehandling från 900:- Priset startar på 450:-/h och i priset ingår bad, fön, kloklipp, tassar, sanitet och ullkamning Dagisets kunder erhåller 10% rabatt Spaniel och Setter pälsar (Welsh Springer Spanel, Engelsk Springer Spanel, Engelsk Cocker Spaniel, Cavaliere King Charles Spaniel, Amerikansk Cocker Spaniel, Irländsk Setter, Gordon Setter m.fl.) Spaniel pälsarna blir gärna lite feta speciellt bakom öronen. Här uppstår det gärna tovor. Även på settrarna kan det bli tovigt. Var noga med att borsta här. Tovorna blir gärna kompakta och tunga vilket gör ont. Dessa pälsar består av en mjuk ull som kan kammas ur med ullkam eller trimmas ur för hand. Kastrerade hundar får oftast förändrad struktur och kan istället behöva klippas om pälsen nte går att trimma. Kamma regelbundet, klippa ner de vackra behängen i kortare form om man inte skall ställa ut och bada igenom hunden ordentligt är att föredra för att slippa tovor. Pris i salongen; Priset startar på 450:-/h och en normalpälsad Engelsk Springer Spanel kostar från ca 800:- Dagisets kunder erhåller 10% rabatt

Till sist, det är inte bara för din skull som du sköter om hunden, utan det är främst din hund som är tacksam att slippa tovor som gör ont, öron som är inflammerade och för långa klor. Rätt redskap och teknik samt regelbundenhet i skötseln gör det superlätt för både dig och din hund. Fråga gärna din uppfödare eller en hundfrisör om vilka redskap och tekniker som fungerar för just din hund. Om du inte vill klippa själv är det bra att inleda ett samarbete med en hundfrisör där ni gemensamt kan gå genom hur pälsen skall skötas hemma mellan besöken.

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page